Schema's maken... Klinkt super eenvoudig.
Maar voor mij was dat in eerste instantie zeker niet het geval! Ik heb hard gezocht... Veel te veel gevonden 🙄 En zag het bos door de bomen niet meer...
Ik wil je die zoektocht besparen. Ik neem je mee doorheen verschillende mogelijke manieren.
Experimenteer en zoek welke manier voor jouw werkt!
Je geheugen is een gigantische opslagplaats voor allerlei informatie. hier zoem ik eerst even kort op in.
Ons geheugen is een wonderlijk iets... Er is geen einde aan... Nog niemand heeft er ooit gezegd... Woeps, mijn geheugen zit vol.
Het kan wel zijn dat je het gevoel hebt dat je hoofd 'vol zit'... Maar dan heb je eerder nood aan pauze...
Als je je geheugen optimaal wilt gebruiken tijdens het leren is het belangrijk dat je beide hersenhelften gebruikt. Dus zowel je creatieve en innovatieve rechter hersenhelft, als je rationele en gestructureerde linker hersenhelft.
Daarnaast is het belangrijk dat je alles op 'de juiste plaats' bewaard. Als je 'geschiedenis' in 'Nederlands' bewaard, dan vind je de leerstof niet meer terug...
Een boomschema wordt opgebouwd met de kern bovenaan of rechts. Daarnaast komen de ondertitels of sub-onderwerpen. Daarnaast komen nog kernwoorden die hierbij horen.
Gebruik ook hier kleur om je rechter hersenhelft aan te spreken.
Je kan kleur gebruiken door de verschillende subniveau's een kleur te geven, of telkens de dingen die bij één van de subniveau's horen eenzelfde kleur te geven.
Andere vormen zijn tabellen, cirkelschema's, benamingen bij prenten...
Verschillende vakken vragen vaak voor een andere manier van samenvatten!
Belangrijk is dat jij zoekt naar de manier waarop jij het beste kan schematiseren, en kan leren! Want dit is slechts de start!
Nu begint het harde werk pas echt! Het memoriseren.